Diverse media hebben al bericht over het ponyrijden bij de kinderboerderij Stadspark.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Met paard en wagen door Stadspark dankzij gift Stadspark Open golftoernooi

Bezoekers van het Stadspark en de kinderboerderij in het park kunnen – tegen een kleine vergoeding – een ritje maken op een menwagen. Deze ponywagen is ook geschikt voor mensen in een rolstoel. De menwagen is een gift van het bestuur van het Stadspark Open golftoernooi. 

Menwagen uitpakken. Bij de kinderboerderij droeg voorzitter Carola Peper de wagen woensdag 30 maart 2011 over aan wethouder Jannie Visscher. Samen met de aanwezige kinderen pakte de wethouder heet cadeau uit. Daarna maakten ze samen de eerste rit door het Stadspark. De menwagen wordt gebruikt door de medewerkers van de ponybaan in het Stadspark.

Met menwagen door Stadspark
Menwagen

Stadspark Open
De Stichting Stadspark Open organiseert jaarlijks een liefdadigheidsgolftoernooi in het Stadspark in Groningen. De opbrengst komt ten goede aan het Stadspark. In 2009 is er met het geld een hardloopcircuit aangelegd. En in 2011 heeft de kinderboerderij dus een menwagen gekregen die ook geschikt is voor rolstoelen. 

Het Stadspark Open is een eendaags golftoernooi in het Stadspark van Groningen, de grootste eendagsgolfbaan ter wereld. Niet alleen gaat de opbrengst van het evenement naar het Stadspark. Ook probeert de organisatie om de Groningers enthousiast te maken voor de golfsport. Dit doet ze door kosteloos verschillende side-events aan te bieden. Zo kunnen Stadjers gratis meedoen aan een clinic op de drivingrange, de kids corner, een bal slaan naar de boat-in-one en leren putten op de puttinggreen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De westerkrant:

De westerkrant uit Hoogkerk schreef een heel artikel over het Stadspark en de ponyverhuur in Groningen

Multifunctioneel Stadspark [1]
De pony’s van Mark Bongertman 
(Door Dirk Dijkstra) 
Voor jonge kinderen is het steeds beter toeven in het Stadspark. De speeltuin is grondig vernieuwd. En bij de kinderboerderij is een kiosk en een terras gekomen. Maar ook een ritje op een pony behoort tot de mogelijkheden. Het verhuren van de pony’s is opgezet door Mark Bongertman. Zijn hobby liep, zoals hij zelf zegt, uit de hand. Inmiddels is het verhuren van pony’s een zelfstandig bedrijf geworden. 
De ponyverhuur bestaat momenteel uit veertien pony’s en staat formeel los van de kinderboerderij en de speeltuin die van de gemeente zijn. Maar voor het publiek is het één geheel. Bongertman: "Ik ben begonnen als vrijwilliger op de kinderboerderij. Maar mijn hobby liep wat uit de hand en ik ben voor mezelf begonnen na een gesprek met de gemeente. Het bleek te passen in de plannen op langere termijn. Ook de opzichter die het park regelt had er wel oren naar." Naast Mark Bongertman zelf werkt ook zijn broer mee. Bongertman: "Met zijn tweeën kunnen we dit in principe doen. Maar een aantal meiden helpt af en toe mee in de verzorging." 
Het vaste rondje op de pony gaat om de heuvel bij de kinderboerderij. Bongertman: "We hebben het zandpad uitgebreid en er zijn nieuwe stands voor de pony’s gekomen. Dit is nu het tweede seizoen dat we daar gebruik van maken. Zand als ondergrond is niet persé nodig, maar het is wel veel natuurlijker." De nieuwe standplaatsen van de pony’s zijn een hele verbetering. Eerder stonden de pony’s aan de andere kant van het verharde pad dat langs de kinderboerderij voert. Om op het rondje te komen moesten de pony’s dus oversteken. En met de pony’s ook de kinderen. Maar ook fietsers maakten gebruik van het verharde (fiets)pad. Een onveilige situatie. Bongertman: "Ze fietsten soms behoorlijk hard en dat is toch gevaarlijk met kleine kinderen." Aan het eind van de dag wordt het zandpad weer schoongeveegd. Er wordt namelijk ook druk op hardgelopen en zelfs gemountainbiked. Het zandpad dient meerdere doelen. 
Normaal is de ponyverhuur alleen in het weekend open, maar in de vakantieperiode lopen de pony’s dagelijks hun rondjes. Is dat voor de pony’s niet zwaar. Zijn ze aan het eind van de dag niet vermoeid. Bongertman: "Ze zijn absoluut niet moe. Shetlanders hebben een uitstekende conditie en ze worden goed verzorgd." Wel is het door de week rustiger dan in het weekend.Mark en hulp Bongertman beaamt dat de kinderboerderij vooral een lokale functie heeft. De bezoekers komen veeal uit de omringende wijken van het Stadspark. Maar dat zijn dan ook meteen heel regelmatige bezoekers. Bongertman: "Meer dan de helft van de klanten ken ik wel van gezicht. Verder ook wel bezoekers uit het westen die vanaf de camping in het park komen. Het gaat erom een attractie te bieden aan kinderen van vijf zes jaar tot een jaar of twaalf jaar. Om ze vertrouwd te maken met pony’s. Het is opgezet voor jonge kinderen, niet voor de oudere jeugd. Verdere activiteiten zijn kinderfeestjes en schoolreisjes. Maar we verhuren ook wel op locatie, wijkfeesten en braderieën." 
Mark Bongertman is momenteel behoorlijk druk. Naast zijn werk bij de ponyverhuur is hij bezig met een opleiding tot hoefsmid in Zwolle. Voor de toekomst zou hij eventueel op een tweede locatie kunnen beginnen. Maar voorlopig zit dat door de combinatie van studie en werk er nog niet in. Ook zou hij graag zien dat er ruiterpaden aangelegd worden in het park om langere tochten te kunnen maken. De plannen zijn er op zich wel, maar de eerste tijd zal het nog niet tot uitvoering komen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

krant