De pony's

Al onze rijpony's zijn Shetlanders. Deze kleine vriendelijke krachtpatsertjes, zijn bij uitstek geschikt om kinderen te dragen. Wandelend aan de hand van vader, moeder of een van onze begeleiders, vervoeren ze de kinderen veilig over de ponybaan of door het Stadspark. Uit veiligheid's overwegingen kunnen kinderen niet zelfstandig rijden op onze pony's. Ponyrijden gaat altijd aan de hand. 

 

De Shetlander is het kleinste Engelse ras en komt oorspronkelijk van de Shetland en Orkney Islands. Deze eilanden liggen ongeveer 185 kilometer ten noordoosten van Schotland en hebben een guur, kil en stormachtig klimaat. De eilanden kennen geen boomgroei en bestaan voor het grootste deel uit rotsachtige aardlagen met een schrale en zure grond met weinig begroeiing, op enkele taaie grassoorten en schriele heideplanten na. Deze grassen, heideplanten en mineraalrijk zeewier waren het  oorspronkelijke voedsel van de Shetlander. Dit is bepalend geweest voor de lage schofthoogte en het karakter van het dier.

 

Vermoedelijk zijn de Shetlanders ongeveer tienduizend jaar geleden, nog voordat het ijs zich had teruggetrokken, vanuit Scandinavië naar de Shetland Eilanden gekomen. Zij leken waarschijnlijk veel op de toendrapony's. Nog altijd heeft de Shetlander extra grote neusholten, zodat hij de ingeademde lucht kan verwarmen voordat deze in de longen terechtkomt. Dit kenmerk komt voor bij alle paarden uit koude streken.

De Shetlander is bijzonder geschikt als eerste rijpony voor kinderen. Ze werken gewillig in het tuig en worden daarom ook in het circus gebruikt. Vroeger waren ze vaak te zien in openbare parken, evenals in de mijnbouw, waar ze zeer gewild waren.   

Op de Shetland Eilanden werden ze voor uiteenlopende werkzaamheden gebruikt. Zo droegen ze zeewier en turf aan voor de haardvuren. Ze kunnen een mens en zware draagmanden dragen, zelfs op ruw terrein.

De stokmaat is hooguit 1,10 m. Shetlanders kleiner dan 86 centimeter worden "Mini-Shetlanders" of "Miniatuur Shetlanders" genoemd. Deze mini's hebben duidelijk een waarde als curiositeit. Wel bestaat het gevaar dat ze de kenmerken van hun ras verliezen. 

Bij ons is de kleinste shetlander ruim 85 cm, zijn naam is Bennie. Bennie is te herkennen aan zijn witte kleur met gele vlekken. De meeste van onze shetlanders zijn boven een meter. Daarnaast hebben we een aantal shetlanders die boven de maat van 1.10 zijn uitgekomen.

Bent u wel eens bij ons geweest dan kent u de namen van de pony's:

Dit zijn onze rijpony's: Fenna, June, Bennie, RedBull, No No, Jip, Baloe, Maurits, Maantje, Donja, Bonny, Zita, Cassandra, Dotje, Billy Turf, Stippie, Donald,  Ollie, Prins, Patijn, Lara, Koekie Monster en Simba.

Shetlanders komen in veel kleuren en kleurpatronen voor. Het meest komen de kleuren zwart en vos voor, evenals bonte pony's. Door hun afkomst zijn de Shetlanders van nature taai. Ze hebben een sterk gestel en een bijzonder goedmoedig en rustig karakter. Dit maakt ze erg geschikt voor kinderen. Dankzij hun intelligentie leren ze snel en gemakkelijk. Shetlanders bewegen zich snel, met een tamelijk rechte gang. In de knie en spronggewrichten beschikken ze over een kenmerkende springkracht die zich heeft ontwikkeld in de ruige rotsachtige eilandomstandigheden.

In het Stadspark en op onze ponybaan hebben ze die eigenschappen eigenlijk allemaal niet nodig. Het belangrijkste is dat ze vriendelijk zijn en in alle gevallen voor kinderen zonder gevaar zijn te benaderen. Maar zelfs al zijn ze nog zo klein en vriendelijk, als er een pony per ongelijk op een teentje gaat staan doet dat flink zeer. Dus zijn er veiligheidsregels, die zijn aangegeven. Onze medewerkers vertellen u er graag meer over.

Pony  pony
 pony  pony
 pony  pony